Sławek no nie ma lipy, same dęby %-) Wojtek dlaczego zdrowiej? Tzn wiem, że akurat w tym maśle te orzechy są prażone ;/ A słuchaj. Znalazłem dziś u siebie w Arhelanie olej rzepakowy tłoczony 2x na zimno. Ciekawe czy byłoby to lepsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co myślisz?
Jakoś mi to nie podchodzi. Pierwsza i zasadnicza sprawa jest taka, że wwiększości oleje rzepakowe dostępne na naszym rynku są rafinowane, co samo w sobie jest wielkim minusem. Musiałbyś zdobyć taki tłoczony na zimno. Druga sprawa, to to mętne zdanie: "Amerykanie ustanowili pojęcie oleju "niskonasyconego" jako miary [...]
[...] itd warzywa ( ceula, marchew owoce fasola mieszanki itd) Jajka, nie raz mieso , twaróg twaróg) makrela wedzona ( nie raz wątróbka) , Oliwa z oliwej, olej rzepakowy ten tłoczony na zimno, orzechy pestki Kolacja ok 30g Białka 10-14 T 15-19 W Twaróg, serek wiesjki, marchew, owsiane z 15g, lub jaglane tez z 15g, Siemie [...]
doczytałem się ostatnio, że olej rzepakowy mam więcej tłuszczy omega 3 od oliwy z oliwek, czy jest to prawdą? tak ale nierafinowany tloczony na zimno. Myśle ze ich ilosci sa male wiec nie traktuj rzepaku jako postawę omega 3. tu olej rybi króluje, wzglednie olej lniany nierafinowany budwigowy (trzymany w lodówce).
[...] go je i zyje. jak dostarczasz bialko z normlanego jedzenia to nie potrzeba dokupowac osobno. mozesz smazyc na smalcu, albo np. pamem tylko delikatnie popsikac po patelni. olej zamiast oliwy tak ale tloczony na zimno. Błyskotliwa 'rada' Olej rzepakowy na zimno, należy stosować jak sama nazwa wskazuję na zimno np: do sałatek, z reguły nie [...]
Ale jak wspomniałe wyzej to nie jest LOW Carb tylko carb cycling. Będac na LC trzymałem ww max 150gr i efekty takie sobie. Treaz chciałem dać trochę wiecej tych ww zeby metabolizm poprawić. Olej rzepakowy przecież ma o wiele lepsze parametry jeśli chodzi o choćby stosunek omega 3 do omega 6. Jest to olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno
nie, nie o peiczenie chodzi tylko o spozywanie na zino-do warzyw, z łyżki, kielonka. olej z pestek winogron, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, rzepakowy też w niewielkiej ilości,a le tylko tłoczony na zimno nierafinowany. i niestety tłuszczy unikać nie można. budują między innymi błony komrkowe. E:Morales ubiegł mnie, cham jeden Zmieniony [...]
@YANKESStm Nierafinowany, tłoczony na zimno olej rzepakowy. Olej lniany to tłuszcze wielonienasycone, oliwa to tłuszcze jednonienasycone, więc nie mogą być zamiennikami.
Zależy jak się odżywiasz i jakie masz braki Oliwa-Omega3 Olej-Omega6 Oliwa ma jakieś omegi 3? Chyba śladowe ilości, i bilans 3/6 jest 1/10? Ja bym już prędzej radził olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno. Zmieniony przez - bebolek w dniu 2014-07-28 13:58:21 Chodziło mi raczej o to, że Oliwa takowe zawiera, natomiast ten drugi praktycznie [...]
urozmaicaj źródła tłuszczy :) jeśli chodzi o oliwę to celj w EXTRA VERGINE najlepiej, a olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno, salvadori jest ok pod względem pozyskiwania, ale sam smak mnie odrzuca, nie smakuej jak prawdziwa oliwa, jednak jeśli Ci smakuje to ok takie źródła polecane : Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, [...]
Zależy jak się odżywiasz i jakie masz braki Oliwa-Omega3 Olej-Omega6 Oliwa ma jakieś omegi 3? Chyba śladowe ilości, i bilans 3/6 jest 1/10? Ja bym już prędzej radził olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno. Zmieniony przez - bebolek w dniu 2014-07-28 13:58:21
[...] chyba pszennych, do tego siemienie lniane i słonecznik (wartość odżywcza na 100g: B: 14,5 T: 2 W: 48 Oleju rzepakowego jeszcze nie kupowałem, ale mam zamiar. Chodzi o olej rzepakowy z 1go tłoczenia, tłoczony na zimno, w szklanej butelce. Zgodnie z tym artykułem: http://www.sfd.pl/Oliwa_Z_Oliwek_vs._Olej_Rzepakowy-t329385.html jest on po [...]
[...] jakości, czyli nie jakaś tania, tylko z tych droższych i lepszych. Nie kupuję, więc nie podpowiem konkretnie... Warto natomiast zadbać o źródła kwasów tłuszczowych omega3 - olej lniany budwigowy (o taki pytaj w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością), orzechy włoskie lub olej rzepakowy nierafinowany, tłoczony na zimno. Coś z tych rzeczy powinno [...]
a panowie czy warto zwracac uwage na takie rzeczy jak np olej jakiś tam "tłoczony na zimno" , "rafinowany" robi to jakies wielkie roznice w przydatnosci technologicznej? Bo wartosc odzywcza np patrzylem w tabeli na olej rzepakowy uniwersalny porownujac z tym tloczonym na zimno to rozni sie niewiele
[...] działu Kuchnia - są tam różne ciekawe opcje; tak na masę, jak i na redukcję... Olej na którym smażysz - nie liczy się jako źródło omega3 - tylko surowy, tłoczony na zimno olej, np. w surówce. Takiego ze smażenia lepiej nie jeść. Ogólnie do smażenia masz lepsze tłuszcze, poczytaj tutaj jest wiele info co i dlaczego warto używać: [...]
mozesz zaczac od tego co masz ale wymien olej rzepakowy uniwersalny na taki tłoczony na zimno/oliwe z oliwek/olej lniany, wyeliminuj cukier, dodaj warzyw,
olej rzepakowy jak najbardzieij bedzie ok, tłoczony na zimno masz taki np. w Lidlu , 0,5l ok 6zl, co do samego uzupelnienia akurat w/w to tez zalezy jaki masz rozklad kwasów tłuszczowych, ja akurat na to uwagi nie zwracam ale powinno sie zachowac odpowiednie proporcje ;-)
Osobiście nie wierzę w spiskową teorię dziejów, wydaję mi się że tu chodzi o to żeby olej rzepakowy był tłoczony na zimno to wtedy być może jest rzeczywiście zdrowszy
Nierafinowany, tłoczony na zimno olej rzepakowy jest alternatywą dla oliwy, jednak, moim zdaniem, oliwę łatwiej dostać niż dobry jakościowo olej rzepakowy. Cenowo wypadają podobnie.